Зміст |
Автори:
О. Й. Айоделе, Університет Ахмаду Белло (Нігерія) І. О. Інносент, Університет Ахмаду Белло (Нігерія) С. Й. Гарба, Державний університет Когі (Нігерія)
Сторінки: 196-207
Мова: Англійська
DOI: https://doi.org/10.21272/mmi.2019.1-16
Завантажити: |
Перегляди: |
Завантаження: |
|
|
|
Розширена анотація українською мовою
Сільське господарство відіграє важливу роль у формуванні тенденцій соціального, політичного та економічного розвитку країни. У статті авторами висунуто гіпотезу, що інновації виступають рушійною силою взаємодії між внутрішніми та зовнішніми факторами розвитку агропромислових підприємств штату Осун, Нігерія. Авторами визначено вплив інтенсивності конкуренції та якості технологічного процес на ефективність діяльності агропромислових підприємств. Головною відмінністю даного дослідження є побудова моделі взаємодії внутрішнього та зовнішнього середовища функціонування агропромислового комплексу з урахування фактору інновацій. У рамках дослідження автори приймають інтенсивність конкуренції за змінну внутрішнього середовища, тоді як технологічний процес виступає у якості зовнішньої змінної. У статті проаналізовано чотири галузі агропромислового комплексу штату Осун, які спеціалізуються на вирощуванні сільськогосподарських культур, тваринництві, лісопромисловості та рибальстві. Теоретичною основою даного дослідження є наукові напрацювання вчених з досліджуваної тематики. Авторами визначено лінійну залежність незалежної змінної від залежної, а також нелінійний характер взаємозв’язку, у випадку додавання змінної – інновації. У ході дослідження було використано метод анкетування та опитано 80 респондентів – власників та керівників агропромислових підприємств штату Осун. З метою аналізу результатів опитування було використано систему структурних рівнянь та програмний комплекс smartpl3. Отримані результати дослідження свідчать про те, що підвищення інтенсивності конкуренції має негативний та статистично незначимий вплив на продуктивність агропромислового комплексу, тоді як вплив технологічного процесу є позитивним та статистично значимим. Крім того, встановлено, що саме інновації сприяли встановленню позитивного та статистично значимого зв’язку між технологічним процесом та ефективністю діяльності агропромислових підприємств. На основі проведеного дослідження авторами запропоновано власникам/керівникам агропромислових підприємств особливу увагу звернути на заходи з підвищення ефективності комунікації з зовнішніми стейкхолдерами.
Ключові слова: агробізнес, інтенсивність конкуренції, інновації, інтенсивність, технологічний процес.
Класифікація JEL: Q10, Q13, Q16.
Цитувати як: Ayodele, O. J., Innocent, I. O., & Garba, S. J. (2019). Innovation as a mediating of relationship between internal and external environment in agribusiness performance Marketing and Management of Innovations, 1, 196-207. https://doi.org/10.21272/mmi.2019.1-16
Ця стаття публікуються за ліцензією Creative Commons Attribution International License
Список використаних джерел
- Akpor-Robaro, M. (2012) Impact of socio-cultural environment on entrepreneurial emergence: A theoretical analysis of Nigerian Society.European Journal of Business and Management Vol 4, 16:172-182.
- Akrofi., A., E., (2016) Impact of external business environment factors on performance of small & medium sized enterprises in the pharmaceutical industry in Kumasi Metropolis: A thesis submitted to department of marketing and corporate strategy Kwame Nkrumah University of science and technology school of business in partial fulfilment of the requirements for the degree of master of business administration strategic management & consulting-option.
- Albury, D. (2005). Fostering innovation in public services. Public money and management,25(1), 51-56.
- Alkali. M., and Abu. H., (2012) Assessing the influence of external environmental factors, on the performance of small business manufacturing enterprises in Bauchi State, Nigeria. Interdisciplinary Journal of Contemporary Research in Business. Institute of Interdisciplinary Business Research Vol 4(7).
- Anastasia, A. (2008). Measuring the impact of human resources management on organizational performance. University of Macedonia (GREECE). Journal of Industrial Engineering and Management 01 (2): 119-142- ISSN: 2013-0853.
- Ancona, D. G., Okhuysen, G. A., & Perlow, L. A. (2001). Taking time to integrate temporal research. Academyof Management Review, 26(4), 512-529.
- Apolot, S. (2012). Organizational learning, innovation and small and medium enterprise (SMEs) performance in Uganda: A research dissertation submitted to graduate and research centre in partial fulfilment of the requirements of the award of master of science in entrepreneurship and small business management of Makerere University.
- Armstrong, M. (2009). Armstrong’s handbook of human resource management practice.11th edition. Kogan page. London and Philadelphia.
- Azim, M. (2008). Socio-cultural environment for entrepreneurship development in Bangladesh. Journal of Bangladesh Studies 10(1), 51-60.
- Baloyi, J. (2010).An Analysis of constraints facing smallholder farmers in the agribusiness value chain: A case of farmers in Limpopo Province. Master’s thesis, Unpublished. University of Pretoria, Pretoria.
- Beal, R. (2000). Competing effectively: Environmental scanning, competitive strategy, and organizational performance in small manufacturing firms. Journal of Small Business Management, 38(1), 27-47.
- Bidzakin, K. (2009). Assessing performance of micro and small scale agribusinesses in Northern Ghana: Non-financial and stochastic frontier analysis: a dissertation submitted to department of agricultural economics, agribusiness and extension, Kwame Nkrumah University of science and technology, in partial fulfilment of the requirements for the degree of master of science, agricultural economics.
- Bojan, M., and Zoran, W., (2014). Analysis of external environments moderating role on the entrepreneurial orientation and business performance relationship among Italian small enterprises. International Journal of Trade Economic and Finance, Vol. 5(3).
- Calantone, R. J., Cavusgil, S. T., & Zhao, Y. (2002). Learning orientation, firm innovation capability, and firmperformance. Industrial marketing management, 31(6), 515-524. http://dx.doi.org/10.1016/S0019-8501(01)00203-6
- Chidoko, C., Makuyana, G., Matungamire, P., & Bemani, J., (2011). Impact of the informal sector on the current Zimbabwean economic environment. International Journal of Economics and Research. www.ijeronline.com.
- Chin, W. W. (1998). The partial least squares approach for structural equation modeling. In Macoulides, G. A., ed. Modern methods for business research. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.
- Cohen, J. (1988). Statistical power analysis for the behavioral sciences (2nd ed.). New Jarsey: Lawrence Erlbaum Associates, Publishers. doi: 10.1234/12345678
- Douglas, N., Micah, O., & Tom, M., (2014). Effect of internal control systems on financial performance of small and medium scale business enterprises in Kisumu City, Kenya. International Journal of Social Sciences and Entrepreneurship.Vol.1.
- Dzisi, S., John-Engelbert, S., & Ofosu, D., (2014). Globalization and SMEs in Ghana: effects, challenges and the way forward. Journal of Business and Enterprise Development, 4(1).
- Ehlers, T., and Lazenby, K., (2011). Strategic management. South Africa concepts and cases. 3rdedition. Pretoria: Van Schaik enterprise (SMEs): A practical modified framework, World Journal of Social Sciences;1(3): 200212.
- Enterprise Baseline Survey. (2012). Accessed on September 8, 2016 from www.sedin-nigeria.net/images/documents/enterprise-baseline-survey-2012.pdf
- Garson, D. (2016). Partial Least Squares: Regression & Structural Equation Models. USA: Statistical Associates Publishing.
- Grant, R. M. (1996). Toward a knowledge-based theory of the firm. Strategic Management Journal, 17, 109-122.
- Greve, H. R. (2007). Exploration and exploitation in product innovation. Industrial and Corporate Change,16(5), 945-975.
- Hair, J., Black, W., Babin, B., & Anderson, R. (2014). Multivariate data analysis.7thedition pearson new international edition: UK.
- Hofstede, G. (1998). Identifying organizational subcultures: An empirical approach. Journal of Management Studies, 35(1), 1–12.
- Hughes, M and Mogan., R., E., (2007) Deconstructing the relationship between entrepreneur orientation and business performance at the embryonic stage of firm growth. Industrial marketing management 36(5) 651-661.
- Ibrahim, A., and Goodwin, J., (1986). Perceived causes of success in small business. American Journal of Small Business, 11 (Fall), 41-50.
- Iskandar, M., Ahmad, R., & Martua, R., (2014). Factors influencing employee participation in a manufacturing company in the democratic Republic of Congo, Africa Journal of Business Management, 6(15), 5389-5398.
- Isreal, G. (2013). Determining sample size, program evaluation and organizational development, University of Florida. PEOD-6.ISSN: 2151-6219
- Jacobs, D., & Snijders, H. (2008). Innovation routine: How managers can support repeated innovation? StichtingManagement Studies. Van Gorcum, Assen.
- Kayanula, D., and Quartey, P., (2000). The Policy environment for promoting small and medium-sized enterprises in Ghana and Malawi, finance and development research programme, working paper series, paper No 15, IDPM, University of Manchester.
- Kirsimarja, B., & Aino, K. (n.d). Knowledge-based view of the firm – theoretical notions and implications for management. Retrieved from https://www.lut.fi/documents/10633/109602/tijo-valintakoeartikkeli-2015.pdf
- Lee, K., & Chen, S. (2013). Introduction to partial least square: Common criteria and practical considerations. Advanced Materials Research, 1766-1769.
- Liao, S. H., Fei, W. C., & Liu, C. T. (2008). Relationships between knowledge inertia, organizational learningand organization innovation. Technovation,28(4), 183-195. http://dx.doi.org/10.1016/j.technovation. 2007.11.005
- Mai, Q., and Phuong, V., (2013). The Impact of external environment, technology and innovation capacities, and leadership development on organizational performance in food industry. A qualitative study of food enterprises in Ho Chi Minh City, Vietnam. International Journal of Business, Humanities and Technology Vol. 3 No. 4.
- McNamara, K., and Watson, G., (2005). The Development of a team-oriented structure in a small business enterprise. Journal of American Academy of Business. Cambridge Hollywood: Vol. 6, ISSN. 2, p, 184-190.
- Obiwuru, T., Okwu, A., Akpa, V., & Nwankwere, I., (2011). Effects of leadership style on organizational performance: A survey of selected (SSE) Lagos Nigeria, Australian Journal of Business and Management Research. 1(7): 100-111.
- Ojeda, Julieta, & Simpson. (2007). Achieving competitive advantage in the Mexican footwear industry. An International Journal. Vol. 14, No. 3, pp 289-305.
- Olatunji, O. (2015). The Impact of information communication technology on small and medium scale enterprise productivity in Nigeria business economics and tourism.
- Omolomo, Odunayo, & Tobora. (2014). Challenges faced by entrepreneurs and the performance of small and medium scale (SMEs) in Nigeria. International Journal of Social and Humanistic Sciences. ISSN: 2300-2697, Vol. 42, pp. 32-40.
- Pearce, A., and Robinson, B., (2007). Strategic management: Formulation, implementation and control (10thedition). Boston: Irwin McGraw-Hill.
- Poyhonen, A. (2005). Exploring the dynamic dimension of intellectual capital: renewal capability, knowledge assets and production of sustained competitive advantage. a paper presented at the 2005 PMA IC symposium: management and measurement of intangible assets and intellectual capital: multidisciplinary insights. New York, 15-16 December 2005.
- Rivard, S., Raymond, L., and Verreault, D., (2006) Resource based view and competitive strategy; An integrated model of the contribution of information technology to firm performance.
- Rogers, E. (1995). Diffusion of innovations. New York, NY: Free Press.
- Rosli, M. (2011). Determinants of small and medium enterprises performance in the Malaysian auto part industry, Africa Journal of Enterprises Management, 5(20), 8235-8241.
- Schumpeter, J. (1928). The Instability of capitalism. The Economic Journal, 38 (151), 361-386.
- Shivani, S., Mukherjee, S., & Sharan, R., (2006). Socio-cultural influences on Indian entrepreneurs: The need for appropriate structural interventions. Journal of Asian Economics, 17(1), 5-13.
- Smedan and National Bureau of Statistic Collaborative Survey: Selected Findings (2013). Accessed September 8, 2016. From: http://nigerianstat. gov.ng/pdfuploads/SMEDAN%202013_Selected%20Tables.pdf
- Urbach and ahleman (2010) structural equation modeling in information systems research using partial least square: journal of information technology theory and application hong kong vol. 11, iss. 2, pp 5-39.
- Wang, X. (2010). Performance analysis for public and non- profit organizations. sudbury, mass.: Jones and Bartlett Publishers.
- William, B., Brown, T., & Onsman, A. (2010). Exploratory factors analysis: A five-step guide for novies. Australasian Journal of Paramedicine, 8(3). Retrieved from http://ro.ecu.edu.au/jephc/vol8/iss3/1
- Yeboah, M. (2014). Analysis of entrepreneurship: How does culture influence risk-taking in SMEs in the Sekondi-Takoradi Metropolis, Ghana. American International Journal of Contemporary Research. 4(2), 131-140.
|