Зміст |
Автори:
Л. Кубіцова, Словацький аграрний університет (м Нітра, Словакія) З. Кадекова, Словацький аграрний університет (м Нітра, Словакія) Л. Нагіова, Словацький аграрний університет (м Нітра, Словакія) П. Ровний, Словацький аграрний університет (м Нітра, Словакія)
Сторінки: 165-176
Мова: Англійська
DOI: https://doi.org/10.21272/mmi.2017.3-16
Завантажити: |
Перегляди: |
Завантаження: |
|
|
|
Розширена анотація українською мовою
Метою статті був кількісний аналіз детермінантів попиту та рівня споживання молока та молочних продуктів залежно від споживчих цін на молочні продукти та наявного доходу стосовно сегменту домогосподарств з дітьми, які знаходяться на утриманні. Сучасні економічні умови у Словаччині сприяють диференціації поведінки домогосподарств на споживчому ринку. Це помітно в основному в сім’ях з декількома дітьми, які знаходяться на утриманні. У 2012 році реальний грошовий дохід домогосподарств з трьома або більше такими дітьми становив лише 54.65% реального доходу порівняно з доходами сімей без таких дітей та 66.21% доходу сімей з однією такою дитиною. У словацьких домогосподарствах споживання молока в цілому знижується. З 1998 року воно скоротилося на 13.3 літра та у 2012 році досягло рівня 50.61 літра на особу в сім’ях без дітей, які перебувають на утриманні, а також 45.58 літра у сім’ях з трьома або більше такими дітьми. Попит на молоко не розвивався відповідно до теоретичних припущень. Збільшення ціни не призвело до зниження попиту за винятком сімей з однією дитиною, яка знаходиться на утриманні. Базуючись на непрямій (перехресній) ціновій еластичності, слід зазначити, що попит був еластичним і відрізнявся в сім’ях без дітей (Eqi, P2 = 1.062) та в домогосподарствах з трьома або більше дітьми, які перебувають на утриманні (Eqi, P2 = 2.373), по інших молочних продуктах. Споживчий попит на сир та йогурт виконував доповнюючу (додаткову) функцію в харчуванні (Eqi, P3= -2.468 to -0.249). Значна взаємодоповнюваність вказала на попит щодо йогурту в сім’ях з трьома або більше дітьми, які перебувають на утриманні (Eqi, p4 = -3.644), та сім’ях без таких дітей (Eqi, p4 = -2.27).
Ключові слова: дохід, споживання, еластичність цін та доходів, замінюваність, взаємодоповнюваність.
Класифікація JEL: Q12, M39.
Цитувати як: Kubicová, Ľ., Kádeková, Z., Nagyová Ľ. & Rovný, P. (2017). Slovak customers demand for dairy products and milk: analysis of price and income relations Marketing and Management of Innovations, 3, 165-176. https://doi.org/10.21272/mmi.2017.3-16
Ця стаття публікуються за ліцензією Creative Commons Attribution International License
Список використаних джерел
- Berčík, J., Paluchová, & J. Horská, E. (2016). Neuroeconomics: An Innovative View on Consumer´s Decision Process. Journal of Business Management & Economics, 4 (8), 22-28.
- Bielik, P., Smutka, L., & Horská, E. (2013). Visegrad countries´agricultural production. In: BIELIK, P. Sustainable development and agribusiness (pp. 35-45). Warszawa : Wieś Jutra.
- Bowen, J., Noakes, M., Trenerry,C., & Clifton, P. (2006). Energy intake, ghrelin and cholecystokinin after different carbohydrate and protein preloads in overweight men. J Clin Endocrinol Metab, 91, 1477–1483.
- Bujko, J., Kocman, R., Žitný, J., Trakovická, A., & Hrnčár, C. (2011). Analyse of traits of milk production in dairy cows. Potravinarstvo, 1 (1), 5-9.
- De Smet, S. et al. (2015). The influence of dairy consumption and physical activity on ultrasound bone measurements in Flemish children. Journal of Bone and Mineral Metabolism, 33 (2), 192-200.
- Diepvens, K., Haberer, D., Westerter, P., & Plantenga, M. (2008). Different proteins and biopeptides differently affect satiety and anorexigenic/orexigenic hormones in healthy humans. Int J Obes (Lond), 32, 510–518.
- Dougkas, A., Reynolds, C.K., Givens, I.D., Elwood, P.C., & Minihane, A.M. (2011). Associations between dairy consumption and body weight: a review of the evidence and underlying mechanisms. Nutr Res Rev 1–24.
- Fox, P.F., Uniacke-Lowe, T., Mcsweeney, P. L. H., & O’Mahony, J.A. (2015). Biologically Active Compounds in Milk. Dairy Chemistry and Biochemistry, 415-497.
- Habánová, M., Lorková, M & Kopčeková, J. (2010). The consumption of acydophylus drinks and Yogurts in selekted population of pupils in years 2004 and 2008. Potravinárstvo, vol. 3, no. 3, p. 19-23.
- Hayden S., Diansheng D., & Andreas C. (2012). Is Gerenational Change Contributing to the Deckline in Fluid Milk Consumption? Journal of Agricultural and Resorsce Economics, 37 (3), 435-454.
- Elmandfa, I., et al. (2009). Ôsterreichischer Ernährungsbericht. Auflage : Wien.
- Holota T., Hrubec, J., Kotus, M., Holienčinová M., & Čapošová E. (2016). The management of quality costs analysis model. Serbian journal of management, 11 (1), 119-127.
- Jůzl, M. (2015). Mléko a mléčné výrobky, význam mléka a mýty o jeho konzumaci [Milk and dairy products, meaning of milk and myths about its consumption]. Výživa a potravin – Nutrition and food, 3 (3), 43-45 [in Czech].
- Košičiarová, I. (2012). Cenová politika obchodných reťazcov predávajúcich biopotraviny [Pricing policy of chain stores selling organic food]. Brno: Mendel University in Brno [in Czech].
- Kubicová, Ľ., & Kádeková, Z. (2011). Comparison of the income development and the food demand elasticities of the private households in Slovakia. Agricultural economics, 57 (8), 404-411.
- Lovayová, V., Dudriková, E., Nemcová, R., & Rimárová, K. (2010): Influence of the ripening onto the growth of selekted probiotic cultures in low-cooked cheese. Potravinárstvo, 3 (3), 40-45.
- Lengyelová,L., Kozelová, D., Trstenovičová, Ľ., & Pinterová, S. (2010). Comparison of occurence lactic acid bakrteria in chosen yogurts. Potravinárstvo, 4 (4), 38-43.
- Mehrabani, S. et al. (2015). Effects of low-fat milk consumption at breakfast on satiety and short-term energy intake in 10- to 12-year-old obese boys. European Journal of Nutrition, 1-8.
- Nagyová, Ľ. et al. (2014 a). Výskum trhu. [Market Research]. Nitra : SUA [in Slovak].
- Nagyová, Ľ. et al. (2014 b). Marketing. Nitra : SUA [in Slovak].
- Nagyová, Ľ., Holienčinová, M., Košičiarová, I., & Holota, T. (2016). Corporate social responsibility in food manufacturing companies – environmental dimensions. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 64 (3), 1037-1043.
- Nagyová, Ľ., Košičiarová, I., & Holienčinová, M. (2016). Sustainable consumption of food: a case study of Slovak consumers. Economic science for rural development. Jelgava: Latvijas Lauksaimnieci bas universita te. Ekonomikas fakulta te.
- Natsuki, S., Syusuke, T., Katsutoshi, Y., & Tomomichi, S. (2014). Evaluation of price elasticity and brand loyalty in milk products. Procedia Computer Science, 35, 1482-1487.
- Niclas, T.A., O´Neil, C.E., & Fulkoni, V.I. (2009). The role of dairy in meeting the recommendations for shortfall nutriens diet. J. Am. Coll. Nutr., 28, 73 -81.
- Rozenberg, S. et al. (2016). Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs—a Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. Calcified Tissue International, 98 (1), 1-17.
- Šugrová, M., Šedík, P., & Svetlíková, V. (2016). Brand influence of young generations´s decisions in purchasing yogurts in the Slovak Republic. Future scientists for sustainable development. Gödöllő: Szent István University, 482–495.
- Šnirc, J., Golian, J. et al. (2015). Mlieko, mliečné výrobky. 1.diel. Štruktúra, bioaktívne zložky a spracovanie mlieka [Milk, dairy products. 1.edition. Structure, bioactive ingredients and milk processing]. Nitra : SUA [in Slovak].
- Štatistický úrad SR. (2015). Príjmy, výdavky a spotreba súkromných domácností SR. [Revenue, expenditure and consumption of private households in the SR.]. Bratislava. [in Slovak].
- Valík, Ľ. (2006). Prospešnosť konzumácie mlieka [Utility consumption of milk]. Výživa a zdravie –Nutrition and health, 50 (3-4), 15 [in Slovak].
|